
(26. 05. 2020) Mléko – Milk – Milch – Latte – Mолоко – Lait – Tej – Mlijeko – Leche – Mляко – Mjölken – Leite – Mlieko – Melk – Lac – Lakto – Maito – Mleko – 牛奶 (Niúnǎi) – 牛乳 (Gyūnyū) ….
Zná ho celý svět, pije ho celý svět, stejně jako si pochutnává...
číst dále

(20. 12. 2019) V mlékárenské praxi pracují odborníci s řadou výrazů a odborných termínů, které jsou pro ně běžné a srozumitelné a které pak tudíž používají i v marketingové komunikaci se spotřebiteli, popřípadě je využívají při popisech výrobků na obalech. Často si odborníci ani...
číst dále

(18. 12. 2019) Připravili jsme pro vás velmi důležitou publikaci: Mýty o mléce a mléčných výrobcích
Úvod - Jiří Kopáček:
O zařazení mléka a mléčných výrobků do zdravé výživy moderního člověka bylo napsáno již mnoho článků a knih. Proti jejich konzumaci však často brojí nejen...
číst dále

(14. 11. 2019) Každý z vás se už jistě setkal s alternativami ke klasickým mléčným výrobkům. Minimálně třeba s kávou se sójovým „mlékem“. Jenže rostlinné nápoje, alternativy jogurtů či sýrů nejsou náhražkami produktů z mléka. Po výživové stránce jsou to zcela odlišné potraviny....
číst dále

(14. 11. 2019) Život se skládá z protikladů. Proto jsou mezi námi zarytí zastánci mléka a mléčných výrobků, stejně tak i jejich odpůrci. Nicméně je nesporné, že produkty z mléka se v našich zeměpisných šířkách konzumují téměř od nepaměti. Přinášejí nám řadu nezbytných živin....
číst dále

(11. 09. 2019) Obecně o jogurtech
Citace: Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského
Jogurt je definován jako kysaný mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsí pomocí mikroorganismů tzv. jogurtové kultury. Tu tvoří ve...
číst dále

(11. 09. 2019) Přestože můžeme dohledat původ jogurtu až zhruba do 3 000 let př. n. l., jeho průmyslová výroba začala teprve před 100 lety v Barceloně. Díky svým příznivým účinkům na zdraví se zpočátku prodával v lékárnách coby lék. V roce 1933 byl v pražské Radlické mlékárně...
číst dále

(24. 07. 2019) Mléko v sáčcích, krátká trvanlivost, omezený sortiment, absence výrobků pro speciální výživu. Takhle nějak by se daly charakterizovat mléčné výrobky v letech dávno minulých. Za poslední roky se ale tato kategorie potravin dostala na úplně jinou úroveň. Možná, že budete překvapeni,...
číst dále

(29. 05. 2019) Sedmnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo rekordních 23 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 64 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 11 kategoriích:
Tekuté mléčné výrobky nezakysané
Zakysané mléčné nápoje
Jogurty...
číst dále

(06. 11. 2018) Jedním z fenoménů současnosti je prodlužování délky života. Pokročilý věk s sebou ale přináší také fyziologické problémy, které se odvíjí mj. od naší stravy. Proto je velmi důležité, aby byla nutričně a energeticky vyvážená a také v přiměřeném množství. Nedávná...
číst dále

(18. 09. 2018) V dnešní době je možné všechno. Třeba dát dítěti jméno „Školní mléko“, pokud vám to schválí na matrice. Nicméně zůstaňme u prvotního významu. Již v roce 1999 vyhlásila Světová organizace pro potraviny a zemědělství při OSN „Světový den školního mléka“. Ten...
číst dále

(18. 09. 2018) V roce 2017 začala platit „pamlsková“ vyhláška zakazující prodávat v prostředí školy „nezdravé“ potraviny. Ukázalo se ale, že je toto pravidlo příliš přísné, obecné a někdy neefektivní. Týká se to např. mléčných výrobků. Děti si pak nemohou zakoupit ve škole...
číst dále

(29. 08. 2018) V České republice ročně zkonzumuje průměrný Čech kolem 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů a 4,7 kg tvarohů. Díky fermentaci dochází u těchto výrobků k částečnému rozštěpení mléčného cukru, proto je leckdy mohou konzumovat i osoby, které mají problém s trávením...
číst dále

(04. 07. 2018) Českomoravský svaz mlékárenský zahajuje novou edukační a propagační kampaň nazvanou „Mléko vás zdraví“, kterou chce přispět ke zvýšení spotřeby mléčných výrobků u nás. Jejím cílem je také napomoci spotřebitelům k lepší orientaci v široké nabídce mléka a mléčných...
číst dále

(11. 08. 2017) Rozhovor s Ing. Jiřím Kopáčkem, CSc., předsedou Českomoravského svazu mlékárenského na téma: Problematika kontroly jakosti a nezávadnosti mléka:
Jaké parametry se u mléka od dodavatelů sledují a kontrolují, než je zpracováno dál pro spotřebitele? (jakým způsobem, jak často,...
číst dále

(28. 06. 2017) Cítíte na sobě, že máte během slunečných dnů chuť spíše na něco lehčího a svěžího? Pohrajte si v kuchyni s mléčnými výrobky a doplňte je dalšími zdravými a chuťově zajímavými surovinami. Máme pro vás inspirativní recepty, které najdete na těchto stránkách v sekci...
číst dále

(25. 05. 2017) Zdraví je považováno za základ životního štěstí. S ním je velmi úzce spjato stravování, jedno z nejvíce diskutovaných témat současnosti. Dnes je navíc velmi moderní zpochybňovat potraviny, které byly celá desetiletí nebo i staletí vychvalovány pro jejich zdravotní přínosy....
číst dále

(23. 05. 2017) Českomoravský svaz mlékárenský zahajuje 23.května 2017 oficiálně novou propagační a osvětovou kampaň nazvanou MLÉČNÉ LÉTO.
Mléko je v podstatě úplná, komplexní potravina přírodního původu obsahující téměř veškeré makro-i mikroživiny nepostradatelné pro život. Rozmanitost...
číst dále

(24. 05. 2017) Patnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 18 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 8 kategoriích:
Tekuté mléčné výrobky včetně zakysaných
Jogurty
Zakysaný výrobek Skyr
Přírodní...
číst dále