Skupiny mléčných výrobků




Kotva #mleko

Skupina tekutých mléčných výrobků, které se liší podle způsobu tepelného ošetření (pasterovaná neboli čerstvá mléka a mléka trvanlivá), ale také podle obsahu tuku (odtučněné, polotučné a plnotučné), popř. ochucení.



Kotva #jogurty

Jogurty a ostatní zakysané mléčné výrobky

Jedná se o velmi širokou výrobkovou kategorii mléčných výrobků, u kterých byla část mléčného cukru laktózy přeměněna účinkem speciálních bakterií mléčného kvašení na kyselinu mléčnou, a vlivem zvýšené kyselosti přitom došlo k vysrážení bílkovin. Jogurty mohou zrát v obalu a mají hustší konzistenci, nebo jsou fermentovány v procesním tanku a pak jsou řidší konzistence. Výživové vlastnosti obou typů jogurtů jsou při stejném složení zcela identické a oba druhy musí splňovat základní kritérium pro označení jogurt, tedy nejméně
10 miliónů živých mikroorganismů v 1 g.  

Do skupiny patří i mnoho zakysaných nápojů jako např. podmáslí, acidofilní mléko, kefírové mléko, kyška, smetanový zákys či různé druhy fermentovaných koktejlů.



Kotva #masla

Másla a mléčné pomazánky

Máslem se obecně rozumí koncentrovaný mléčný tuk vyrobený stlučením smetany získané z mléka. Do skupiny se řadí také tradiční česká specialita „Tradiční pomazánkové“ vyrobené ze zakysané smetany a odstředěného mléka a obohacené řadou chuťových přísad, ale také další mléčné pomazánky s nižším obsahem mléčného tuku.



Kotva #tvarohy

Tvarohy a tvarohové pomazánky

Tvaroh je tradičním mléčným výrobkem, který lidé konzumují odpradávna. Má mléčně smetanovou chuť, obvykle sněhově bílou barvu a jemně krémovitou, někdy až hrudkovitou tužší konzistenci. Vzniká podobně jako sýry vysrážením mléčné bílkoviny z mléka pomocí kulturních mikroorganismů a případně syřidlových enzymů. Dnes se podle obsahu tučnosti vyrábí v několika tržních druzích: měkký (odtučněný), jemný (středně tučný), tučný či tvrdý.

Tvaroh je také významnou surovinou pro výrobu tvarohových pomazánek, tvarohových dezertů a tvarohových a smetanových krémů.



Kotva #syry

Sýry

Sýry patří k nejstarším potravinám lidstva a jejich sortiment tvoří nejvýznamnější soubor mlékárenských výrobků, a to nejen pro jejich rozmanitou chuť, přitažlivou vůni, ale zejména pro jejich nezastupitelný význam v naší výživě.

Zpracování mléka na sýry se stalo jedním z klasických příkladů úchovy potravin. Značný obsah plnohodnotných bílkovin živočišného původu, vysoká energetická hodnota sýrů s vyšším obsahem tuku a obsah minerálních látek, a to zejména vápníku, a dále vitamínů, tak tvoří ze sýrů potravinu, která obsahuje téměř všechno, co lidský organismus potřebuje pro stavbu svého těla a k celkovému udržení života a zdraví.



Kotva #dezerty

Mléčné dezerty

Stále více se rozšiřující kategorii představuje skupina mléčných dezertů, tedy výrobků určených zejména dětem, ale rádi si na nich pochutnávají i dospělí. Patří sem rozličné tvarohové a smetanové krémy, mléčná rýže a pudinky, a celá řada inovovaných produktů, které vycházejí z různých mléčných kategorií.



Kotva #speciality

Speciality

Mlékárenský sortiment obohacuje stále více nových typů výrobků vycházejích z rostoucích požadavků spotřebitelské veřejnosti a nových výživových trendů a životního stylu. Do skupiny specialit lze zařadit například tzv. „konvenientní“, čili „pohodlné“ produkty, které spotřebitelům usnadňují a zpříjemňují život, třeba při přípravě pokrmů. Uvést můžeme předsmažené sýry, sýrové omáčky, sýrové snacky, ale patří sem např. strouhané a plátkové sýry, upravené porce mléčných výrobků pro společenská setkání, ale také třeba kombinace mléčných výrobků s jinými typy potravin (sýr a sušenka, apod.)