Tvaroh je tradičním mléčným výrobkem, který lidé konzumují odpradávna. Má mléčně smetanovou chuť, obvykle sněhově bílou barvu a jemně krémovitou, někdy až hrudkovitou tužší konzistenci. Vzniká podobně jako sýry vysrážením mléčné bílkoviny z mléka pomocí kulturních mikroorganismů, popř. syřidlových enzymů. Dnes se podle obsahu tučnosti vyrábí v několika tržních druzích: měkký (odtučněný), jemný (polotučný), tučný a tvrdý (na strouhání).
Jedná se o velmi hodnotnou potravinu, která se ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními potravinovými ingrediencemi stává zdravým, výživným a sytým pokrmem. S tvarohem si zcela oprávněně mnozí lidé spojují hubnutí. Výrobek má totiž málo kalorií, v odtučněné podobě je téměř bez tuku, ale přesto dodává organismu pro zdraví důležité plnohodnotné bílkoviny složené z esenciálních aminokyselin.
Průměrná výživová hodnota (na 100g výrobku)
Měkký tvaroh | Tučný tvaroh | |
Energetická hodnota | 276 kJ / 65 kcal | 530 kJ / 127 kcal |
Bílkoviny | 12,0 g | 9,6 g |
Sacharidy | 3,6 g | 3,3 g |
Mléčný tuk | 0,3 g | 8,4 g |
Mléčné bílkoviny obsažené v tvarohu jsou přitom velmi snadno stravitelné. Pro nízký obsah mléčného cukru laktózy může být i přijatelný pro lidi trpící tzv. laktózovou intolerancí a pro osoby nemocné cukrovkou.
Tvarohy můžeme rozdělit na dvě podskupiny.
Tvrdé tvarohy vyrábějí např.
Mlékárna Olešnice, a.s.: www.mleko.cz
Jaroměřická mlékárna, a.s.: www.mlekarna.cz
a další
Ukázky konzumních tvarohů v různých typech balení a tučnosti.
Konzumní tvarohy vyrábějí např.
Polabské mlékárny a.s.: www.milko.as
Jaroměřická mlékárna a.s.: www.mlekarna.cz
Mlékárna Hlinsko a.s.: www.tatramleko.cz
Tvaroh je také významnou surovinou pro výrobu tvarohových pomazánek, tvarohových desertů a tvarohovo-smetanových krémů. Paleta těchto výrobků a jejich chuťová rozmanitost je téměř nepřeberná a na trhu se objevují stále nové a další inovace. Tvarohové dezerty jsou opět velmi zdravé, konzumenty zasytí a především dodají lidskému tělu potřebné živiny.
Tradičním čerstvým výrobkem kombinujícím výživové hodnoty měkkého tvarohu a energetickou a chuťovou hodnotu smetany je pak našlehaný sladký smetanovo - tvarohový krém, který je určen především pro děti a mládež, ale pochutnají si na něm rádi i dospělí. Výrobek se nabízí v několika ochuceních – vanilka, čokoláda, jahoda, a oblíbená je i trendová varianta s živými probiotickými bakteriemi a vlákninou stimulující rozvoj kyselinotvorné mikroflóry v zažívacím traktu člověka. Tento symbiotický účinek potlačuje rozvoj škodlivých bakterií a posiluje imunitu organismu.
Ukázky smetanových a tvarohových krémů
Smetanové a tvarohové krémy vyrábějí např.:
Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s. – závod Pribina: www.pribinacek.cz
Polabské mlékárny a.s. – www.milko.cz
Bohušovická mlékárna a.s. – www.bohusovickamlekarna.cz
Mlékárna Kunín a.s. – www.mlekarnakunin.cz
a další